dinsdag 12 april 2016

Hrojsman bedenkt zich opnieuw: toch premier?

Het is met geen mogelijkheid nog te zeggen hoe dit afloopt. Volodimir Hrojsman gooide gisteravond het bijltje er bij neer, maar volgens zijn woordvoerder Dmitro Stoljartsjoek heeft de parlementsvoorzitter er vanmorgen toch weer mee ingestemd om premier te worden. Het kabinet zou, op een enkele minister na, ook al in de startblokken staan. Hrojsman liet het gisteravond afweten nadat bleek dat een sommige, door hem aangedragen ministers niet werden gepruimd door het Blok-Porosjenko.

Vervolgens werd fractievoorzitter Joeri Loetsenko naar voren geschoven als mogelijke opvolger van premier Arseni Jatsenjoek die vandaag zijn ontslag aanbiedt aan het parlement. President Petro Porosjenko zou ook Oleksandr Toertsjinov naar voren hebben geschoven. De secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad, die in 2014 enige tijd waarnemend president was, weigerde evenwel.

Hoe dan ook, deze week moet er een einde komen aan de wekenlange kabinetscrisis. Zo niet, dan zit er voor president Porosjenko niets anders op dan dat hij vervroegde parlementsverkiezingen uitschrijft.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: