woensdag 20 april 2016

Voorstel afschaffing visum gepubliceerd in Brussel

De Europese Commissie heeft vanmiddag het voorstel naar buiten gebracht voor afschaffing van de visumplicht voor Oekraïners die in het bezit zijn van een biometrisch paspoort dat sinds enkele maanden wordt verstrekt. Europees Commissaris voor Buitenlandse Zaken Dmitris Avromopoulos zei bij de presentatie te hopen dat de Oekraïners ''op korte termijn'' al zonder visum naar het Schengengebied mogen reizen.

Of dat inderdaad het geval is, moet nog blijken. In het Europese Parlement, de Raad voor Europa en de EU-lidstaten gaan ook stemmen op om niet al te voortvarend te werk te gaan. Het voorstel van de Europese Commissie gaat nu de procedure in die minstens een maand in beslag neemt. Daarna moet de Europese Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken er mee instemmen. Die vergadert eens in de drie maanden, voor het eerst weer op 10 en 11 juni.

Europees Commissaris voor Nabuurzaken Johannes Hahn reist vandaag nog naar Oekraïne om het voorstel tot afschaffing van de visumplicht daar toe te lichten.

Oekraïners mogen na afschaffing van de visumplicht 90 dagen per halfjaar in de Europese Unie verblijven. Werken mogen ze er niet. 

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: