donderdag 21 april 2016

Klimkin over Savtsjenko: 'We maken vorderingen'

Er wordt door Russische en Oekraïense diplomaten onderhandeld over het moment waarop Nadia Savtsjenko naar Oekraïne terug mag keren. Dat heeft minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken vanmiddag gezegd. ''We maken vorderingen. Tegelijkertijd staan we onder grote tijdsdruk, want haar gezondheid holt achteruit'', aldus Klimkin.

De Russische minister van Justitie zei gisteren dat de Oekraïense autoriteiten een aanvraag ingediend om Savtsjenko over te dragen met de bedoeling dat zij haar straf uit zit in een gevangenis in eigen land.

Savtsjenko's advocaat Mark Fejgin gaat er vanuit dat zij de 22 jaar gevangenisstraf die ze onlangs door een Russische rechtbank kreeg opgelegd niet hoeft uit te zitten als ze terug is in Oekraïne is. ''In Brussel heb ik aangevoerd dat zij als lid van de Raad van Europa diplomatieke onschendbaarheid heeft, waardoor ze niet opnieuw de cel in hoeft.'' Savtsjenko werd in oktober 2014 in het Oekraïense parlement gekozen en vanuit die positie benoemd tot vertegenwoordigster van haar land in de Raad van Europa.

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: