vrijdag 15 april 2016

Merkel en Hollande bezorgd om Savtsjenko

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande steunen de oproep van president Petro Porosjenko aan Rusland om Nadia Savtsjenko onmiddellijk vrij te laten. Zij maken zich zorgen om haar, zo blijkt uit een persbericht naar aanleiding van het telefoongesprek dat Porosjenko vanmorgen voerde met Merkel en Hollande. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dringt bij voortduring aan op haar vrijlating.

Het Openbaar Ministerie in Oekraïne heeft vanmorgen 15 jaar gevangenisstraf geëist tegen twee Russen. Het gaat om Alexander Alexandrov en Jevgeni Jerofejev, twee officieren van de Russische militaire inlichtingendienst GRU die vorig jaar mei op Oekraïens grondgebied, in de provincie Loehansk, gevangen werden genomen. Daar was wel eerst een vuurgevecht voor nodig waarbij een Oekraïense soldaat werd gedood. Zijzelf raakten gewond.

Er wordt al geruime tijd gesproken over het ruilen van Alexandrov en Jerofejev tegen de in Rusland gevangen zittende Savtsjenko die inmiddels tot 22 jaar gevangenisstraf is veroordeeld omdat zij medeschuldig zou zijn aan de dood van twee Russische journalisten. Maar voordat het tot een ruil komt, moeten ook Alexandrov en Jerofejev eerst worden veroordeeld.

Dat bevestigde ook minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken vanochtend. ''Na hun veroordeling, en die moet niet lang op zich laten wachten, proberen we dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Dat is belangrijk, want elk uur telt. Haar leven loopt gevaar, ze is in een kritieke toestand.''

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: