woensdag 13 april 2016

Nadia Savtsjenko weigert ziekenhuisopname

De Russische gevangenisautoriteiten willen Nadia Savchenko naar een ziekenhuis overbrengen vanwege haar slechte gezondheidstoestand, maar de Oekraïense weigert daar volgens haar advocaat Ilja Novikov mee in te stemmen. Zij wil dat Oekraïense artsen haar onderzoeken, maar die hebben daar nog altijd geen toestemming voor gekregen. Wel heeft Savchenko nu de beschikking over een tweede matras in haar cel, zodat ze wat comfortabeler kan liggen

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanavond zijn bezorgdheid uitgesproken over de gezondheidstoestand van Savtsjenko die vorige week aan haar dorststaking begon. Er is bij de Russische autoriteiten het verzoek ingediend om Duitse artsen haar te laten onderzoeken, maar ook daarvoor is nog geen toestemming verkregen. Russische artsen waren gisteren bij Savtsjenko op bezoek; zij constateerden toen dat haar toestand 'bevredigend' was en dat een ziekenhuisopname onnodig was.

Dat kan deels veroorzaakt zijn door het toedienen van glucose via een infuus op zondag, waardoor Savtsjenko zich wat beter voelde. ''Ze is lichamelijk zwak, haar handen zijn koud en ze heeft koorts. Het bloedonderzoek van zondag pakte ook niet goed uit'', aldus advocaat Novikov die vandaag bij haar op bezoek mocht.

Na een dorststaking van acht dagen moet het ergste worden gevreesd, want niet eten én drinken valt menselijkerwijs niet veel langer dan een week vol te houden. Savtsjenko zelf heeft na haar veroordeling tot 22 jaar gevangenisstraf gezegd dat ze hoe dan ook naar haar moederland terug wil, ''dood of levend''.

Bronnen: Kyiv Post, Twitter

Geen opmerkingen: