maandag 1 februari 2016

Ja-kamp referendum loopt in op nee-kamp

Het lijkt toch nog spannend te gaan worden op 6 april, als Nederland kan stemmen vóór of tegen de associatieovereenkomst met Oekraïne. Steeds meer mensen geven aan 'ja' te zullen stemmen. Maar het nee-kamp is nog altijd in de meerderheid. De echte campagnes moeten nog beginnen, maar toch is er al een verschuiving te zien, blijkt uit peilingen van de Volkskrant. In december leek de tegenstem met 62 procent nog fors te gaan winnen, maar dat is gedaald tot 55,5 procent. Oftewel: 44,5 procent van de mensen wil 'ja' gaan stemmen tijdens het referendum.

Overigens komt uit de peiling ook naar voren dat veel mensen het nog helemaal niet weten. Als die optie wordt gegeven blijkt dat bijna een derde van de kiezers nog geen idee heeft. De meeste nee-stemmers doen dat omdat ze sceptisch zijn over de EU, en bang dat de grens van Europa verder naar het oosten schuift. De regering benadrukt dat er absoluut geen sprake is van EU-lidmaatschap van Oekraïne, maar veel mensen blijven daar toch bang voor.

Uit de cijfers blijkt ook dat veel kiezers vinden dat de regering de uitslag van het referendum niet hoeft te volgen. Zo’n 41 procent van de kiezers zegt dat de regering na 6 april zelf nog een afweging moet maken en daarbij de uitslag dus naast zich neer mag leggen.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: