woensdag 17 februari 2016

Zelfredzaamheid twijfelt: blijven of ook weggaan

Zelfredzaamheid heeft nog niet besloten of zij het voorbeeld van de Moederlandpartij volgt en de regeringscoalitie eveneens verlaat. Wel heeft de partij een verklaring uitgegeven waarin het verwerpen van de motie van wantrouwen tegen het kabinet-Jatsenjoek wordt omschreven als ''een cynische coup van de president, de premier, de kleptocraten in de coalitie en de oligarchen die allemaal de realiteit uit het oog hebben verloren.''

Als gevolg daarvan heeft Oekraïne volgens Zelfredzaamheid nu een ''illegaal kabinet'' waarvan de verrichtingen door het parlement als onvoldoende zijn aangemerkt, maar dat desondanks blijft zitten. Het parlement is daarmee de controle kwijt, aldus de partij. De parlementsfractie van Zelfredzaamheid heeft de parlementszitting van vandaag laten zitten en zij beraadt zich op een eventueel vertrek uit de coalitie.

Als Zelfredzaamheid dat inderdaad doet, dan blijven alleen het Blok-Porosjenko en het Volksfront van premier Jatsenjoek over. Samen hebben ze maximaal 221 parlementsleden, vijf minder dan een minderheid. Bovendien hebben enkele parlementsleden van het Blok-Porosjenko te kennen gegeven dat ze uit de fractie willen stappen.

Als de regeringscoalitie geen meerderheid meer heeft, dan heeft het parlement volgens de grondwet maximaal 30 dagen de tijd om tot een nieuwe coalitie te komen. Lukt dat niet, dan moeten nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: