maandag 22 februari 2016

'Nee bij referendum bewijst Poetin grote dienst'

Recente peilingen wijzen er op dat Nederlanders de Russische president Vladimir Poetin een grote dienst gaan bewijzen door zich uit te spreken tegen het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Hoewel de kans groot is dat de opkomst niet boven de vereiste 30 procent komt, is een 'nee' bij het raadgevende referendum volgens de Duitse historicus Andreas Umland ''een publieke vernedering van de miljoenen Oekraïners die zich in de afgelopen jaren sterk hebben gemaakt voor een Europese koers van hun land.

Umland woont en werkt in Kiev en is een kenner van de Oekraïense politiek. Tegelijkertijd kan hij als Duitser goed overzien hoe in Europa tegen Oekraïne aan wordt gekeken. Hij verbaast zich er over dat in Nederland nog zoveel begrip voor Rusland is na de ramp met vlucht MH17, waarbij 193 Nederlanders om het leven kwamen.

''Zij werden het slachtoffers van de nietsontziende strijd van de Russische leiders tegen het verspreiden van democratie en vrijheid in Oost-Europa. Vandaag de dag twijfelen nog maar weinig waarnemers er aan dat het Kremlin de volle verantwoordelijkheid draagt voor deze verschrikkelijke ramp'', aldus Umland.

''Naieve journalisten in Nederland, maar ook daarbuiten, nemen de Oekraïense regering kwalijk dat die niet heeft gewaarschuwd voor het gevaar dat de burgerluchtvaart bedreigde boven de Donbas. Wat zij evenwel vergeten, is dat de Oekraïense overheid niet langer aanwezig was in het gebied, dat er in Kiev onvoldoende informatie was over wat zich in de door de separatisten beheerste gebieden afspeelde en dat er vlak voor het neerschieten van MH17 zo'n geavanceerd wapen werd aangevoerd.''

Het Russische verzet tegen het associatieverdrag is volgens Umland niet ingegeven door economische motieven, maar is puur politiek. ''Als Oekraïne een Europees land wordt, dan vormt dat een bedreiging van Poetin's autoritaire systeem. De Russen zouden zich ook willen ontdoen van hun eigen kleptocratische bovenlaag, net als het Oekraïense broedervolk.''

Bron: Business Ukraine, Atlantic Council

Geen opmerkingen: