woensdag 10 februari 2016

Chatsessie verklaart aftreden van Abromavicius

Een screenshot van een chatsessie van Aivaras Abromavicius en plaatsvervangend algemeen directeur Andrej Pasisjnoek van Naftogaz geeft goed weer wat zich heeft afgespeeld in de aanloop naar het opstappen van Abromavicius als minister van Economische Ontwikkeling en handel. Het screenshot is naar buiten gebracht door parlementslid en voormalig journalist Serhej Lesjtsjenko.

Parasjnoek schrijft aan Abromavicius dat hij het aanbod vanuit het team van president Petro Porosjenko heeft gekregen om zijn onderminister te worden. ''Ik ben uitgenodigd door Kononenko. Hij zei dat de premier akkoord was.'' Abromavicius vraagt vervolgens waarom hij niet is geraadpleegd.

Lesjtsjenko veronderstelt dat de benoeming van Pasisjnoek bedoeld is om weer greep te krijgen op Oekrgazvidoboevannja, waarvan de directie zich tegenwoordig onafhankelijk van de politiek opstelt. Het bedrijf was een belangrijke inkomstenbron van invloedrijke parlementsleden van Volja Narodoe (Wil van het Volk) die geregeld stemmen met de regeringscoalitie mee stemmen. Recentelijk besloot de directie de banden te verbreken met de bank van de parlementsleden Moskalenko en Jeremejev van Volja Narodoe. Ook zegde de directie van Oekrgazvidoboevannja een veel te duur contract af met een levering van materialen.

Parasjnoek zou als onderminister op Economische Ontwikkeling en Handel weer greep op het staatsbedrijf moeten krijgen om er voor te zorgen dat Volja Narodoe weer aan voldoende inkomsten komt en haar parlementsleden de coalitie informeel blijven steunen. Parasjnoek is nu de op een na hoogste baas van het staatsenergiebedrijf Naftogaz, maar hij was eerder assistent van de inmiddels overleden bankeigenaar Jeremejev.

Abromavicius pikte deze gang van zaken niet en maakte op woensdag 3 februari zijn aftreden bekend. Hij beschuldigde in eerste instantie Ihor Kononenko van het Blok-Porosjenko van corruptie. Daarop legde Kononenko zijn taak als vicefractievoorzitter voorlopig neer. De eveneens in opspraak gekomen Parasjnoek zou geschorst zijn bij Naftogaz, maar zelf zegt hij vanmorgen vakantie te hebben genomen.

Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: