zondag 21 februari 2016

Ultranationalisten plannen betoging op Majdan

De Revolutionaire Rechts-Radicale Krachten hebben een oproep gedaan voor een grote demonstratie op Majdan die vanmiddag om vijf uur plaatselijke tijd moet beginnen. Deze verzameling van ultranationalistische bewegingen wil dat hun 'politieke' gevangenen worden vrijgelaten, dat de president wordt afgezet en de premier ontslagen.

Het is slechts een kleine groep van pakweg vijftig actievoerders, maar ze bezorgden de politie gisteravond handenvol werk. Eerst kwamen ze bijeen in het Kozatski Hotel aan het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad. Het leek op het bezetten van een gebouw, zoals actievoerders twee jaar geleden ook deden, maar een woordvoerder van het hotel vertelde - off the record - dat ze toestemming hadden om er te vergaderen.

Actievoerders brachten brandhout naar Majdan, stookten daar vuurtjes en kondigden aan dat ze een tentenkamp wilden opzetten. Borden met de foto's van de twee jaar geleden doodgeschoten betogers van Majdan werden door hen gebruikt om barricades van te maken waarmee de Chresjatikstraat werd afgesloten.

Toen daadwerkelijk begonnen werd met het opzetten van een tent greep de politie in. Dat leidde tot opstootjes. De politie trok zich terug en er verrezen alsnog twee tenten op Majdan. Rond middernacht waren nog zo'n 200 ultranationalisten op het plein, met de bedoeling er de nacht door te brengen.

Inmiddels staan er al zes tenten. De politie heeft vanmorgen weten te voorkomen dat een podium op Majdan werd opgezet.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: