zaterdag 13 februari 2016

Porosjenko haalt uit naar Poetin om 'burgeroorlog'

President Petro Porosjenko wees vanmiddag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin terecht die het herhaaldelijk heeft over ''de burgeroorlog'' in het oosten van Oekraïne. ''Meneer Poetin, dit is geen burgeroorlog, maar het resultaat van uw eigen agressie. Het zijn uw soldaten die in mijn land vechten'', zei Porosjenko in zijn toespraak op de internationale veiligheidsconferentie in München.

De Oekraïense president benadrukte zoals vaker ''dat het niet alleen om Oekraïne, niet alleen om de Oekraïense veiligheid'' gaat. ''Het gaat hier om de veiligheid in Europa en in de wereld.'' Poetin bedreigt Europa en de Europese waarden, aldus Porosjenko.

Poetin is zelf overigens niet aanwezig in München. Wel zijn premier Dmitri Medvedev die vanmorgen Oekraïne beschuldigde van het niet nakomen van de afspraken van het Minsk-2 akkoord dat een jaar geleden werd besloten. Porosjenko zei op zijn beurt dat Rusland geen pogingen heeft ondernomen om een einde te maken aan het conflict in Oost-Oekraïne.

Rusland heeft volgens Porosjenko circa 5.000 soldaten in de Donbas. Begin deze week had de chef van de Oekraïense generale staf Viktor Moezjenko het over zo'n 7.000 Russische soldaten in de door de separatisten beheerste delen van de provincies Donetsk en Loehansk

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: