dinsdag 16 februari 2016

Blok-Porosjenko laat kabinet-Jatsenjoek vallen

Ook het Blok-Porosjenko wil nu af van het kabinet. De grootste parlementsfractie binnen de regeringscoalitie ziet het niet langer zitten met premier Arseni Jatsenjoek en zijn ministersploeg. De parlementsleden hebben alle vrijheid gekregen om een motie van wantrouwen te steunen. Gisteren werd al bekend dat enkele parlementsleden zo'n motie klaar hebben liggen.

Onder hen is Moestafa Najem van het Blok-Porosjenko, die in november 2013 het initiatief nam tot het Majdan-protest dat het einde inluidde van de regering-Janoekovitsj. De fractievergadering werd gisteravond niet alleen bijgewoond door president Petro Porosjenko, maar opvallend genoeg ook door premier Jatsenjoek hoewel die van een andere partij (het Volksfront) is.

Porosjenko woonde de fractievergadering bij tijdens het eerste uur, tien minuten na zijn vertrek kwam Jatsenjoek die ook een uur bleef. Daarna nam de fractie het besluit om het kabinet te laten vallen. Volgens de nieuwssite Oekrajinska Pravda zou Porosjenko geen duidelijk standpunt hebben ingenomen. Hij zou de fractie alleen gewezen hebben op de risico's die de val van het kabinet met zich meebrengt, inclusief de negatieve reacties van het Westen.

De president liet weten dat hij inziet dat de ontevredenheid van de bevolking over de prestaties van het kabinet om een reactie vragen en hij zei zijn best te doen om te voorkomen dat nieuwe, tussentijdse verkiezingen nodig zijn.

Premier Jatsenjoek hield de fractie van het Blok-Porosjenko voor ''dat we domweg vervallen in het scenario van 2005, alleen was het toen geen oorlog''. Het is een verwijzing naar de teleurstellende afloop van de Oranjerevolutie. Door het voortdurende geruzie tussen toenmalig president Viktor Joestsjenko en premier Joelia Timosjenko kwam toen niets terecht van de hervormingen die de bevolking eiste.

Porosjenko vroeg de fractie wel met klem om deze week acht wetsvoorstellen aan te nemen die belangrijk zijn voor het afschaffen van de visumplicht door de EU en de samenwerking met het IMF.

Premier Jatsenjoek legt vandaag in het parlement verantwoording af over de prestaties van zijn kabinet in het afgelopen jaar en hij legt uit wat de plannen zijn voor dit jaar. Voor het parlementsgebouw staan nu zo'n 200 betogers die zijn vertrek eisen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: