woensdag 10 februari 2016

IMF-baas Lagarde zegt Oekraïne de wacht aan

Oekraïne moet snel werk maken van hervormingen en corruptiebestrijding, anders komt het IMF-steunpakket in gevaar. In een verklaring van de hoogste baas van het Internationale Monetaire Fonds, Christine Lagarde, roept het IMF de regering en president van Oekraïne in ongekend harde bewoordingen op om onmiddellijk in actie te komen en de afgesproken hervormingen daadwerkelijk in gang te zetten.

Het land is volgens Lagarde slachtoffer van jarenlang falend economisch beleid. Sinds twee jaar krijgt Oekraïne leningen van het IMF, van in totaal 17 miljard dollar, om de economie op orde te brengen en om de staatsschuld te kunnen herstructureren. Die leningen worden in delen verstrekt en voordat er weer nieuw geld komt, moet het land aan allerlei voorwaarden voldoen. Vorig jaar kromp de economie met 10 procent.

Minister Natalie Jaresko van Financiën zei maandag al dat het IMF de financiële steun aan haar land wil opschorten zolang de kabinetscrisis voortduurt en er geen duidelijkheid is of de door het kabinet van premier Arseni Jatsenjoek ingezette hervormingen door blijven gaan.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: