dinsdag 23 februari 2016

'Weinig steun voor extreem-rechts in Oekraïne'

Er is alle reden om de Revolutionaire Rechts-radicale Krachten (RRK) te wantrouwen, stelt redacteur Euan McDonald van de Kyiv Post vast. De groep achter de mislukte 'Derde Majdan' van afgelopen weekeinde telt volgens de staatsveiligheidsdienst SBOe circa 80 actieve leden. Een aantal daarvan zou deel hebben uitgemaakt van de controversiële vrijwilligersbataljons Ajdar en Azov in de periode voordat de bataljons werden opgenomen in het leger.

Het gaat om mensen die beschuldigd zijn van allerlei misdrijven en/of er extreem-rechtse denkbeelden op na houden. Eén van hen is Roman Stojko, die in juli vorig jaar betrokken was bij een schietpartij van de Rechtse Sektor met de politie en een maffiabende in de stad Moekatsjeve. Daarbij vielen vijf doden.

Maar McDonald schrijft ook dat aan de hand van foto's die door pro-Oekraïense twitteraars zijn opgeduikeld en gepubliceerd, geconstateerd kan worden dat er bij de RRK lieden zitten met nóg twijfelachtiger antecedenten - zij zouden banden hebben met separatisten en pro-Russische groepen. Of dat daadwerkelijk zo is, mag volgens McDonald worden betwijfeld. Méér dan foto's met daarop personen die sterke gelijkenis vertonen is namelijk niet gevonden.

Wel constateert deze journalist dat het vermoeden dat deze 'Derde Majdan' vanuit Rusland is aangestuurd niet zo vreemd is nadat Oekraïne in twee jaar tijd met allerlei vormen van Russische propaganda en provocaties is geconfronteerd. Zo werden in het voorjaar van 2014 busladingen provocateurs het land in gebracht. Steeds doken dezelfde acteurs - door de bevolking smalend 'het reizende circus' genoemd - op als bezorgde moeders of als ongeruste burgers die om de hulp van Rusland riepen.

''Wat de gebeurtenissen van afgelopen weekeinde wel hebben aangetoond, voor zover nog nodig, is dat het niet zo eenvoudig is om een nieuwe Majdanbeweging op touw te zetten. De Majdan was gebaseerd op een brede, horizontale, originele en spontane organisatiestructuur, duidelijk verschillend van de verticale, van bovenaf gecontroleerde structuur waarvan ze in het Kremlin houden en die ook door extreem-rechts wordt gebruikt'', aldus McDonald.

Als het Kremlin al achter de gebeurtenissen van afgelopen weekeinde heeft gezeten, dan moeten ze daar wel erg teleurgesteld zijn in het verloop. Nog geen duizend mensen kwamen opdagen voor de door de RRK aangekondigde betoging. ''Er valt nog veel werk te verzetten in ons land, maar er is momenteel geen enkele aanleiding om de democratisch gekozen regering omver te werpen. Oekraïne behoort tot de landen met de minste steun voor extreem-rechts in heel Europa.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: