vrijdag 5 februari 2016

'Eigenaar voetbalclub achter roof schilderijen'

De in Oekraïne opgedoken schilderijen uit het Westfries Museum zijn elf jaar geleden uit ons land weggeroofd in opdracht van een steenrijke voetbalclubeigenaar in Kiev. Daarna waren de 24 Hollandse Meesters jaren in handen van corrupte Oekraïense politiemedewerkers en leden van de geheime dienst SBOe.

Dat schrijft dagblad Vesti op gezag van een bron binnen de SBOe. Het is een volgend hoofdstuk in het bizarre steekspel om de 17e eeuwse doeken die in 2005 tijdens een nachtelijke kraak uit het museum werden gestolen en sindsdien spoorloos zijn. Volgens de SBOe-bron liet de Oekraïense sportclubbaas – die niet bij naam genoemd wordt – de museumbuit naar zijn vaderland smokkelen. Daar bewaarde hij de werken in zijn appartement in Kiev.

Een antimaffia-brigade van de politie viel die woning later na een tip binnen en nam de doeken in beslag. "Deze agenten hielden de schilderijen voor zichzelf en wilden er dik aan verdienen", zegt de SBOe-bron. Eén van de agenten belandde bij de SBOe. Daar zou hij collega’s hebben omgekocht, onder wie de toenmalige SBU-chef Valentyn Nalyvaichenko wiens naam al eerder met de zaak in verband werd gebracht.

Meer: De Telegraaf 

Geen opmerkingen: