dinsdag 1 september 2015

'Tiahnibok wordt verhoord over deelname'

Achttien van de dertig demonstranten die gisteren werden opgepakt blijven voorlopig vastzitten. Ze komen voor de rechter voor hun aandeel in de gewelddadigheden van gistermiddag bij het parlementsgebouw die het leven kostte aan een soldaat van de Nationale Garde. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken vanmorgen gezegd.

Partijleider Oleh Tiahnibok van Svoboda wordt door het Openbaar Ministerie verhoord over zijn rol bij de rellen, aldus de woordvoerder. ''Hij heeft nog geen dagvaarding gehad, maar dat gebeurt nog wel. Iedereen die een rol heeft gespeeld bij de organisatie van dit geweld wordt verhoord.'' Tiahnibok nam persoonlijk deel aan het geweld. Er zijn videobeelden waarop te zien is dat ook hij politiemensen aanvalt.

De nationalistische partij Svoboda heeft alle verantwoordelijkheid voor de rellen van zich af geworpen en geeft vanmorgen in een verklaring de schuld aan de regering. ''Die heeft dit uitgelokt, samen met het pro-Russische Oppositieblok.'' Svoboda wil daarom dat minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken aftreedt.

Niet de demonstranten, maar de politie zou het eerst geweld hebben uitgelokt. ''Voor ons is het duidelijk dat het gooien van een handgranaat vooraf gepland is om patriottische Oekraïners te provoceren.'' Van de kant van de politie wordt juist beweerd dat het een aanhanger van Svoboda is geweest, een soldaat van het vrijwilligersbataljon Sich, die de handgranaat gooide. Dat is vanmorgen ook bevestigd door bataljonscommandant Oleksandr Pisarenko.

Hoofdredacteur Sevgil Moesajeva-Borovik van de Ukrajinska Pravda zag hoe de aanhangers van Svoboda zich het meest agressief gedroegen door de politiemensen en soldaten uit te dagen en ze verraders te noemen. De Svoboda-leiders Tiahnibok, Mojnik en Farion bevonden zich tussen de demonstranten, maar deden niets om het geweld te bezweren.

Zowel Svoboda als de ultranationalistische Rechtse Sektor haalden bij de parlementsverkiezingen van afgelopen oktober de kiesdrempel niet. Svoboda maakte wel deel uit van het eerste kabinet-Jatsenjoek dat aantrad na het vertrekt van president Viktor Janoekovitsj in februari 2014.

President Petro Porosjenko heeft te kennen gegeven dat hij de gewonde soldaten van de Nationale Garde vandaag wil bezoeken. Er zijn 141 gewonden gevallen, waarvan er tien nog altijd slecht aan toe zijn.

Bronnen: Unian, Kyiv Post, ZIK, Interfax

Geen opmerkingen: