maandag 21 september 2015

Video: Krimtataren blokkeren grensovergangen

Krimtataren blokkeren met hulp van onder meer aanhangers van de ultranationalistische beweging Rechtse Sektor sinds gistermorgen de grensovergangen naar de Krim voor alle vrachtverkeer. Personenwagens en voetgangers kunnen ongehinderd passeren, inmiddels staan bij de grenspassages lange rijen met vrachtwagens. Het betreft de grensovergangen Tsjonjar, Kalantsjak en Tsjaplink. De grensovergang Kalantsjak werd pas vanmorgen afgesloten.

De blokkades zijn een protest tegen de Russische annexatie van de Krim en de manier waarop nu met minderheden op het schiereiland om wordt gegaan. Maar ook moeten de blokkades voorkomen dat nog langer voedsel naar de Krim gaat dat daar tegen woekerprijzen wordt verkocht.

Refat Tsjoebarov, de leider van de Krimtataren, heeft al voorgesteld om aan de Oekraïense kant van de grens grote markten op te zetten, waar inwoners van de Krim naar toe kunnen om voedsel te kopen.

Op de Krim hebben de blokkades inmiddels geleid tot grote hamsterwoede. Dat zegt de burgemeester van de grensplaats Henintsjesk. Er zouden berichten de ronde doen dat de Russische autoriteiten vanaf de Krim zullen pogen om de blokkade aan de Oekraïense kant van de grens te beëindigen. ''Ze zetten militaire helikopters in om ons bang te maken, maar dat gaat ze niet lukken'', aldus de burgemeester tegen de nieuwssite Obozrevatel.

Bronnen: Unian, Censor.net, ZIK, Ukraine Today, YouTube

Geen opmerkingen: