Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft reformatorische hulporganisaties gisteren in een brief gewaarschuwd voor een uitbraak van poliovirus in Oekraïne. In de westelijke provincie Transkarpatië kregen onlangs twee kinderen verlammingen veroorzaakt door een gemuteerd poliovaccin virus.
In Oekraïne wordt gewerkt met oraal poliovaccin (OPV), dat verzwakt levend virusmateriaal bevat. In zeldzame gevallen kan dit virus terug muteren naar een ziekmakende vorm. Bij verspreiding kan dit leiden tot ziektegevallen onder mensen die niet zijn gevaccineerd. ''Door de huidige lage vaccinatiegraad in Oekraïne, heeft dit variant poliovirus type 1 de kans gekregen om zich te verspreiden onder ongevaccineerde kinderen'', aldus Helma Ruijs, arts infectieziektebestrijding bij het RIVM.
Mensen die dit variant poliovirus hebben opgelopen, zijn daar meestal niet ziek van. Als mensen wel ziek worden, gebeurt dit ongeveer 1 tot 2 weken na besmetting. De ernst van de klachten kan variëren van een griepachtig beeld met moeheid en lichte koorts tot verlammingen.
Het virus komt voor in de ontlasting van mensen die besmet zijn. Bij toiletgebruik kunnen de wc-bril, de spoelknop en andere voorwerpen besmet raken. Door contact met deze voorwerpen kan het virus aan de handen komen en daarna via de mond leiden tot besmetting. Ruijs tekent hierbij aan dat het gemuteerde virus mensen wel ziek kan maken, maar dat de overdracht van mens op mens waarschijnlijk minder gemakkelijk verloopt dan bij het wilde poliovirus. "Er is echter te weinig onderzoek hiernaar gedaan om dit met meer zekerheid te kunnen onderbouwen", aldus Ruijs.
Het RIVM stuurt de brief naar een school en diverse reformatorische hulporganisaties die actief zijn in Oekraïne. "We hebben de adressen opgezocht via internet en telefonische navraag. Binnen de reformatorische gezindte is de vaccinatiegraad zoals bekend lager dan onder de rest van de bevolking. We zijn nog altijd bang voor introductie van het virus onder niet-gevaccineerden zoals in 1992 voor het laatst is gebeurd."
De kans dat een ongevaccineerde reiziger in Oekraïne met het variant poliovirus in aanraking komt is niet uit te sluiten, stelt Ruijs. "Ook al wordt iemand zelf niet ziek, dan kan hij of zij wel ongemerkt besmet raken, het virus mee naar Nederland nemen en daar andere ongevaccineerde personen besmetten."
Aan reizigers naar Oekraïne wordt geadviseerd om hun poliovaccinatiestatus op peil te brengen. Reizigers die meer dan tien jaar geleden hun laatste prik hebben gehad, krijgen het advies zich opnieuw te laten vaccineren. Reizigers die nooit een vaccinatie tegen polio hebben gehad wordt geadviseerd om zich alsnog te laten vaccineren, ten minste zes weken voor vertrek. Ook is een goede hygiëne van belang. Reizigers krijgen het advies regelmatig de handen te wassen, in elk geval na toiletgebruik en voor het eten. Dit verkleint de kans op besmetting.
Bron: Reformatorisch Dagblad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten