zondag 27 september 2015

Premier Jatsenjoek weer beschuldig van corruptie

Premier Arseni Jatsenjoek zou 3 miljoen dollar aan smeergeld hebben ontvangen om Volidimir Isjtsjoek aan te stellen als directeur van de staatsomroep. Het parlementslid Ihor Kaplin bracht dit gisteren naar buiten. Hij diende onlangs een klacht in tegen het Openbaar Ministerie dat geweigerd zou hebben een onderzoek in te stellen.

Kaplin heeft echter een rechtbank in Kiev zover weten te krijgen dat die een opdracht aan het OM heeft gegeven om tot onderzoek over te gaan. Het is niet duidelijk of het OM nu daadwerkelijk tot actie over gaat.

Ook parlementslid Ihor Kotvitski van Jatsenjoek's partij Volksfront is in opspraak geraakt. Hij zou via de Osjtsjadbank 40 miljoen dollar naar een bedrijf in Panama hebben overgemaakt. Volgens Serhej Lesjtsjenko, parlementslid van het Blok-Porosjenko, heeft hij ''uit hogere kringen'' vernomen dat het geld afkomstig was van minister Arsen Avakov. Kotvitski zou Avakov's stroman zijn. De minister ontkent. ''Lesjtsjenko is een gehaaide manipulator die de belangen dient van de Russische zakenman Konstantin Grigorisjin.''

Het is niet voor het eerst dat premier Jatsenjoek en mensen uit zijn omgeving van corruptie worden beschuldigd. In april werd Mikola Hordienko ontslagen als directeur van de Belastinginspectie nadat hij Jatsenjoek had beschuldigd, terwijl milieuminister Ihor Sjevtsjenko het veld moest ruimen nadat hij zich had beklaagd over de premier die zijn pogingen om de corruptie op het ministerie te bestrijden zou tegenwerken.

Ook Boris Lozjkin, president Porosjenko's stafchef, is in opspraak geraakt. In Oostenrijk loopt volgens het persbureau AFP een strafrechtelijk onderzoek naar witwaspraktijken waarbij ook Lozjkin betrokken zou zijn. Lozjkin ontkent. ''Ik ben niet gevraagd om opheldering, niet door het OM in Oostenrijk maar ook niet in Oekraïne.''

Maar volgens parlementslid Lestsjenko heeft het te maken met de verkoop van de mediagroep UMH aan Serhej Koertsjenko, een bondgenoot van ex-president Viktor Janoekovitsj. Koertsjenko is na de machtswisseling in februari vorig jaar naar het buitenland gevlucht.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: