zondag 13 september 2015

Elton Johan pleit voor tolerantie in Oekraïne

Elton John heeft zich in Oekraïne hard gemaakt voor tolerantie en diversiteit. De zanger vindt dat het land nog de nodige vooruitgang moet boeken, bijvoorbeeld op het gebied van homoacceptatie. John was samen met zijn man David Furnish afgereisd naar Kiev om de Jalta-conferentie bij te wonen.

Hij riep de Oekraïense bevolking daar op om gelijke rechten voor alle inwoners na te jagen, ongeacht hun afkomst of seksuele geaardheid. De Britse artiest wees erop dat in juni nog deelnemers aan een Gay Pride-optocht in Kiev werden aangevallen. "De optocht duurde maar liefst tien minuten", meldt de Kyiv Post. "Dat speelde zich een aantal weken geleden af in deze stad. Dus ik zeg jullie: er is nog veel werk te verzetten", zo sprak John.

De zanger benadrukte dat het opkomen voor de LGBT-gemeenschap en voor minderheden niet alleen moreel gezien de juiste keuze is, maar dat diversiteit bij bedrijven ook de economie ten goede kan komen. "Behandel je werknemers uitstekend, of ze nou homoseksueel, zwart, Chinees of wat dan ook zijn."

Tolerantie is volgens de 68-jarige zanger één van de kernwaarden van een democratische samenleving. "Het is heel simpel", zei hij. "Wij mensen hebben de neiging om zaken ingewikkelder te maken dan ze eigenlijk zijn. Omarm een nieuwe denkwijze. Dat zal Oekraïne veel goeds brengen."

Elton John had een ontmoeting met president Petro Porosjenko. Nadien gaf hij te kennen ook graag de Russische president Vladimir Poetin te willen spreken over zijn houding tegenover homoseksuelen. Volgens de zanger zei Poetin ''belachelijke dingen'' toen hij homoseksuelen waarschuwde om niet naar de Winterspelen in Sotsji te gaan ''en de kinderen met rust te laten''.

Mocht het ooit tot een ontmoeting komen ''dan lacht hij me waarschijnlijk achter mijn rug uit als hij de deur dichtdoet, en hij zal me een volstrekte idioot noemen, maar dan heb ik tenminste geprobeerd om hem op andere gedachten te brengen''.

Bronnen: NU.nl, The Guardian

Geen opmerkingen: