donderdag 17 september 2015

Oekraïne weert 'vijandige' journalisten van BBC

Twee journalisten van de BBC staan op de 'zwarte lijst' die president Petro Porosjenko gisteren heeft laten publiceren. Het gaat om verslaggever Steve Rosenberg en producer Emma Wells die al jarenlang vanuit Moskou berichten over Rusland en onder meer Oekraïne. Ook cameraman Anton Tisjicherov van de BBC en de de Spaanse journalisten Antonio Pampliega and Ángel Sastre staan op de lijst. Sastre wordt sinds juli vermist in Syrië en is daar waarschijnlijk ontvoerd.

De lijst bevat de namen van mensen die er van worden verdacht dat zij ''een bedreiging voor de nationale belangen'' zijn of dat ze ''terroristische activiteiten'' goedpraten. Zij mogen een jaar lang het land niet in.

Onder de Russen die Oekraïne voorlopig niet in mogen, bevindt zich Dmitri Kiseljov, een televisiepresentator die bekend staat om zijn anti-Westerse uitlatingen. Kiseljov mag trouwens de Europese Unie ook niet in om dezelfde reden. De staatszenders Rossiya-24, Kanal 1 en NTV zijn ook niet meer welkom.

Verder gaat het om de Russische minister van Defensie Sergei Sjoigoe, parlementsvoorzitter Sergei Narisjkin,. de voorzitter Alexej Poesjkov van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken en de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov. Op de lijst is ook Alexander Brod te vinden. Hij is directeur van Bureau voor de Mensenrechten in Moskou en adviseur op dit vlak van de Russische president Vladimir Poetin. 
 
Verder gaat het om journalisten en zakenlieden uit onder meer Israël en de Verenigde Staten. De Franse acteur Gerard Depardieu mocht Oekraïne al niet meer in, maar is opnieuw opgenomen op de gisteren gepubliceerde lijst. Zanger Josif Kobzon mocht de EU al niet in, maar is ook in Oekraïne niet welkom.

Buitenlandredacteur Andrew Roy van de BBC reageerde tegenover de Britse krant The Guardian furieus op het uitsluiten van Rosenberg en Wells. Hij noemt het ''een schaamteloze aanval op de journalistiek''. De journalisten zouden objectief en onpartijdig hebben bericht over wat zich in Oekraïne afspeelt.
 
Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: