dinsdag 22 september 2015

'In jaar tijd al vier invasies van Russische leger'

In de afgelopen twaalf maanden zijn er vier Russische invasies geweest, waarbij telkens zo'n 3.000 soldaten van speciale eenheden naar Oost-Oekraïne gingen om daar te vechten. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Serra die zich baseert op informatie van een hoge Russische militair die anoniem wil blijven.

De eerste invasiemacht van het Russische leger stak in augustus vorig jaar de grens over toen de pro-Russische rebellen het moeilijk hadden. De Russische soldaten raakten bij Ilovajsk in gevecht met het Oekraïense leger. Bij de tweede invasie kwam het niet tot gevechten. ''Dat was ook niet de bedoeling, ze moesten er alleen voor zorgen dat de verkiezingen in de bezette gebieden door konden gaan'', aldus de bron.

De derde maal dat het Russische leger de Donbas binnen ging was in januari van dit jaar, om de strategisch belangrijke stad Debaltseve in te nemen. Na een hevige strijd moesten de Oekraïners zich terugtrekken.

Afgelopen maand was de vierde invasie. Ook ditmaal kwam het niet tot gevechten. ''Het Oekraïense leger had 90.000 man klaar staan voor een offensief. We hadden geen keus. Maar onze aanwezigheid daar was vooral een waarschuwing. De Duitse bondskanselier Angela Merkel oefende ook druk uit op Petro Porosjenko om af te zien van het offensief omdat dit tot erg veel slachtoffers had kunnen leiden'', aldus de hoge Russische militair.

Hij kon ook vertellen dat er bijna 60.000 rebellen in de bezette gebieden zijn. Twee derde daarvan komt uit de provincies Donetsk en Loehansk, 10.000 komen uit andere Oekraïense provincies en dan zijn er nog eens 9.000 Russische soldaten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: