maandag 28 september 2015

Oekraïense delegatie loopt weg bij toespraak Poetin

De Oekraïense delegatie bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft de zaal verlaten toen de Russische president Vladimir Poetin aan zijn toespraak begon. ''We willen geen 'zoete woorden' aanhoren over wereldvrede van de man die zelf aan het oorlog voeren is'', liet diplomaat Joeri Sergejev via Twitter weten. Sergejev leidt de permanente vertegenwoordiging van Oekraïne bij de VN. Gisteren stapte de Russische delegatie op toen de Oekraïense president Petro Porosjenko aan het woord kwam.

Poetin besteedde in zijn toespraak maar weinig woorden aan Oekraïne. Hij pleitte er voor dat rekening wordt gehouden met de belangen en rechten van de inwoners van Oost-Oekraïne, maar voegde er aan toe dat niet wapens maar alleen de Minsk-akkoorden de oplossing kunnen brengen voor het conflict.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak vanmiddag de algemene vergadering toe, waarbij hij begrip toonde voor de lange historie die Rusland heeft met de Krim en met Oekraïne. Maar als door de soevereiniteit van een land wordt geschonden, dan vereist dat tegenmaatregelen ''omdat het anders ieder ander land kan overkomen''.

Als Rusland zich aan de internationale regels had gehouden en door diplomatie gepoogd zou hebben tot een nieuwe situatie te komen, dan was het nooit zover gekomen dat er sancties waren opgelegd. ''We zitten niet te wachten op een nieuwe Koude Oorlog'', aldus Obama.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: