maandag 28 september 2015

Poetin veroordeelt Amerikaanse betrokkenheid bij 'coup' in Oekraïne

Rusland respecteert de soevereiniteit van Oekraïne en verwacht dat andere landen dat ook doen door zich niet te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden van dat land. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd tegen de Amerikaanse journalist Charlie Rose in een interview voor CBS en PBS.

''Wij hebben ons in het verleden onthouden, en dat zullen we blijven doen, van activiteiten die er op gericht zijn een rechtmatige regering omver te werpen'', aldus Poetin. Om vervolgens een flinke sneer uit te delen richting de Amerikaanse regering die zich volgens hem nadrukkelijk heeft bemoeid met het omver werpen van de regering-Janoekovitsj.

''We hebben veel informatie uit Oekraïne, er lopen tal van lijntjes, waardoor we weten wie met wie contact heeft gehad. We weten welke steun is verleend, hoeveel er is betaald, waar en door wie mensen zijn getreind. We weten alles. En eigenlijk houden ze het in de Verenigde Staten niet eens geheim.''

Gevraagd naar de aanwezigheid van Russische militairen aan de grens met Oekraïne merkte Poetin op dat daar niets mis mee is. ''Zolang de soldaten aan onze kant van de grens blijven, dan is daar toch niets mis mee?" Anders is het wat hem betreft met de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa. ''Er zijn tactische nucleaire wapens in Europa. Betekent dit dat de Verenigde Staten Duitsland hebben bezet of dat ze zelfs nooit de bezetting van dat land na de Tweede Wereldoorlog hebben beëindigd en alleen maar de bezettingstroepen nu als die van de NAVO bestempelen?"

Over Oekraïne: ''De Oekraïense kwestie is voor ons buitengewoon belangrijk. Het is het land dat het dichtst bij ons ligt. Het is niet zo maar een Slavisch volk, want we spreken dezelfde taal, we hebben dezelfde cultuur, geschiedenis en godsdienst.''

Bron: Tass

Geen opmerkingen: