donderdag 17 september 2015

Parlement keurt akkoord met geldschieters goed

Het parlement heeft ingestemd met het akkoord dat minister Natalie Jaresko van Financiën heeft gesloten met een groep geldschieters die bereid zijn 20 procent van hun leningen weg te strepen. Er waren 300 voorstemmers in het 450 leden tellende parlement.

Premier Arseni Jatsenjoek hield de parlementsleden voor dat goedkeuring van de overeenkomst betekent dat Oekraïne aantoont een betrouwbare partners te zijn voor buitenlandse geldschieters en investeerders. Gisteren waarschuwde de premier nog dat wegstemmen van het voorstel onherroepelijk zou leiden tot een bankroet van de staat.

Rusland heeft tot dusverre geweigerd akkoord te gaan met het afwaarderen van de 3 miljard dollar die Oekraïne eerder heeft geleend. Dit bedrag moet in december worden terugbetaald en Rusland wil het hele bedrag terug ontvangen.

Jatsenjoek beloofde het parlement vandaag dat de afspraak met andere geldschieters om 20 procent van de schuld kwijt te schelden ook voor Rusland gaat gelden. ''Rusland krijgt geen betere voorwaarden dan de rest. Het is 20 procent afwaarderen of àlles'', aldus de premier.

Het parlement nam twee maanden geleden al een wet aan die het mogelijk maakt terugbetaling van de schuld, maar ook de rentebetalingen op te schorten als de staatskas de last daarvan niet kan dragen.

Bronnen: Bloomberg, Unian

Geen opmerkingen: