zondag 13 september 2015

Duitsland juichend over overleg, Oekraïne en Rusland sceptisch


Er zijn belangrijke stappen gezet tijdens het overleg over een bestand voor Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, gezegd na het overleg gisteravond laat in Berlijn met de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne en Frankrijk.

De Russische minister Sergej Lavrov erkent dat er veel vooruitgang is geboekt, maar hij maakte wel een kanttekening. "Het akkoord is nu voor 90 procent rond, maar het venijn zit in de details", zegt Lavrov. 
De Oekraiense minister Pavlo Klimkin was aanzienlijk kritischer na afloop, meldt het persbureau Interfax. ''We kunnen moeilijk afspraken maken over verkiezingen als er nog gevangenen in de Donbas zijn en zolang we geen controle over de grens met Rusland krijgen.'' Ook wil Oekraïne dat de separatisten niet op eigen houtje lokale verkiezingen gaan houden.

In het akkoord wordt vastgelegd dat de pro-Russische rebellen en Oekraïne stoppen met het geweld in Oost-Oekraïne en hun zware wapens terugtrekken van de frontlinie. Begin deze maand legden de strijdende partijen al voorlopig de wapens neer en dat staakt-het-vuren lijkt volgens waarnemers te houden. Dat was in het verleden wel anders; toen werd een wapenstilstand al snel weer geschonden.

De vier ministers van Buitenlandse Zaken willen ook afspraken maken over verkiezingen. Oekraïne gaat eind oktober naar de stembus, maar de separatisten in de regio's Donetsk en Loehansk willen eigen verkiezingen uitschrijven.

Afgesproken is al dat er alles aan wordt gedaan om de bevolking de winter door te helpen. De politici willen voorkomen dat burgers net als vorig jaar in een crisissituatie terechtkomen. Door de oorlog was er geen elektriciteit en moesten mensen in schuilkelders overnachten.

Bronnen: NOS, Interfax

Geen opmerkingen: