zondag 13 september 2015

Kwasniewski: 'Democratie vergt decentralisatie'

De Poolse oud-president Aleksandr Kwasniewski heeft de Oekraïners voorgehouden dat de voorgenomen bestuurlijke decentralisatie de enige weg is om tot meer democratie te komen. ''Het volk moet meer zeggenschap krijgen. Dat komt de hele maatschappij ten goede'', zei hij in een forumdiscussie tijdens de Jalta-conferentie.

Kwasniewski werd bijgevallen door burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev die zei dat hij vaak geconfronteerd wordt met problemen die eenvoudig en snel op te lossen zijn door de plaatselijke autoriteiten, maar die door onnodige bureaucratie veel tijd en energie vergen. ''We hebben maanden nodig om met het kabinet tot overeenstemming te komen. Daar moet verandering in komen. Dat vraagt ook de tijd, want alleen in een dictatuur is nog sprake van een gecentraliseerd bestuur.''

Steun voor de bestuurlijke decentralisatie kwam ook van Sergej Ljovotsjkin, een parlementslid van het Oppositieblok en voormalig chef staf van de verdreven president Viktor Janoekovitsj. Ljovitsjkin heeft daarvoor echter wel een heel andere reden, als voorstander van autonomie voor de separatisten in de door hen bezette gebieden.

De grondwetsherziening voor de bestuurlijke decentralisatie heeft al veel stof doen opwerpen. Tegenstanders willen geen autonomie voor de separatisten, ook al is het in een beperkte vorm, maar ze zijn ook tegen het geven van meer bevoegdheden aan de president die de bevoegdheid krijgt om lokale en regionale bestuurders te ontslaan als zij hun werk niet doen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: