zondag 20 september 2015

'Geen speciale wet voor verkiezingen separatisten'

Er is helemaal geen sprake van dat het Oekraïense parlement een speciale weet gaat aannemen om de eigen lokale verkiezingen van de separatisten een wettig karakter te geven. Dat heeft een bron dichtbij het onderhandelingsproces in Minsk gezegd tegen het persbureau Interfax. Het zou gaan om het persoonlijke initiatief en standpunt van Pierre Morel, de coördinator van de werkgroep die de politieke aspecten van de onderhandelingen voorbespreekt.

Toch lijkt het allemaal wel erg serieus. Het weekblad Dzerkalo Tizhnia publiceerde zelfs een concept-wetsvoorstel. Maar volgens de anonieme bron blijft de Oekraïense regering van mening dat lokale verkiezingen in de bezette gebieden alleen mogelijk zijn als die voldoen aan de voorwaarden die de OVSE stelt voor eerlijke verkiezingen.

In dat geval moeten alle politieke partijen in Oekraïne mee kunnen doen, moeten de media ongehinderd verslag kunnen doen en zijn er internationale waarnemers. Onder de huidige omstandigheden heeft de OVSE al laten weten geen waarnemers te sturen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: