vrijdag 18 september 2015

'Staatsbedrijven verkopen, maar niet aan oligarchen'

Minister Aivaras Abromavicius pleit voor een snelle verkoop van verliesgevende staatsbedrijven, maar hij sluit daarbij uit dat die bedrijven in handen komen van oligarchen die eerder miljarden verdienden door staatsbedrijven voor een appel en ei op te kopen. De staatsbedrijven waren afgelopen jaar samen goed voor een verlies van 4,6 miljard euro. Drie jaar geleden werd er ook al verlies geleden, maar toen ging het nog maar om 359 miljoen euro.

Oekraïne telt 3.000 staatsbedrijven, waarvan 2.000 slechts op papier bestaan. De top-100 van de staatsbedrijven telt is goed voor 80 procent van de totale opbrengst. Volgens minister Abromavicius verdwijnt het geld dat wordt verdiend door de staatsbedrijven vooral in de zakken van corrupte lieden. Doorgaans wordt het verduisterde geld in het buitenland geïnvesteerd of kopen stromannen goederen en diensten tegen een minimumprijs en verkopen ze vervolgens tegen marktconforme prijzen.

''Er zijn maar twee manieren om hier een einde aan te maken: door privatisering en verbetering van de eisen die aan het management van de bedrijven worden gesteld'', legde Abromavicius tegen het parlement dat wat hem betreft zo snel mogelijk allerlei wetten aanneemt die een einde maken aan de corruptie en mismanagement bij de staatsbedrijven.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: