vrijdag 5 juni 2015

Koenders spreekt over MH17 met Lavrov in Moskou

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken overlegt vrijdagavond in Moskou met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov over onder meer de ramp met vlucht MH17. Het is Koenders' eerste bezoek aan Rusland sinds zijn aantreden in oktober vorig jaar. Koenders spreekt met Lavrov over de vliegramp, waar 196 Nederlanders om het leven kwamen, en over het belang van de vervolging van de daders.

Het toestel is vermoedelijk neergehaald door een lange-afstandsraket. Volgens het Openbaar Ministerie lijkt het erop dat de MH17 met een Russische BUK-raket is neergehaald. Koenders zal het daarom ook hebben over de VN-resolutie die eist dat de daders berecht moeten worden. Rusland verzekerde in het Comité van Ministers van de Raad van Europa dat de daders van de MH17-ramp niet vrijuit mogen gaan, maar een bevestiging van het Kremlin heeft Nederland nooit gehad.

Een expliciete toezegging van de Russische president Vladimir Poetin is volgens het kabinet niet nodig, omdat de Russen gebonden zijn aan aan VN-resolutie 2166 die stelt dat de schuldigen van de ramp berecht moeten worden. Desalniettemin zal Koenders de zaak toch aankaarten tijdens het bezoek.

Ook spreken ze over het recente inreisverbod voor drie Nederlandse parlementariërs. Kamerleden Michiel Servaes (PvdA), Louis Bontes (VNL) en europarlementariër Hans van Balen (VVD) zijn om onduidelijke redenen door Moskou op de zwarte lijst gezet.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: