maandag 29 juni 2015

Analist: Jaresko waarschuwt volk én geldschieters

De toespraak van afgelopen vrijdag en het televisie-interview van gisteren van minister Natalie Jaresko zijn volgens analist Aleksander Parastsji van investeringsmaatschappij Concorde Capital niet alleen bedoeld om de Oekraïense bevolking voor te bereiden op een 'technisch' bankroet van het land, maar evenzeer als waarschuwing voor de grote geldschieters van de staat die niet bereid zijn om water bij de wijn te doen.

''Jaresko wil de geldschieters duidelijk maken dat het haar ernst is met de waarschuwing dat leningen voorlopig niet worden terugbetaald en dat ze meer bereidheid moeten tonen bij het zoeken naar een oplossing'', aldus Parastsji. De minister was er ook duidelijk in dat de huidige, door de regering-Janoekovitsj veroorzaakte schuldenlast niet op de schouders van de Oekraïense bevolking neer mag en kan komen. ''Want die heeft al een hoge prijs moeten betalen.''

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft al 15,7 miljard euro toegezegd om de financiële situatie van het land weer op orde te krijgen, de Europese Unie en de Verenigde Staten samen nog eens 6,5 miljard euro. ''Alleen de groep van particuliere geldschieters heeft tot dusverre geweigerd een bijdrage te leveren aan Oekraïne's herstel'', zegt Parastsji. De regering weet zich gesteund door zowel het IMF als de G7, die beide vinden dat deze geldschieters de last mee moeten dragen.

Parastsji meent dat het risico dat er paniek onder de bevolking uitbreekt de regering grote zorgen baart. ''Dat Jaresko het publiek vraagt om kalm te blijven mag nuttig blijken, maar het is ook een duidelijk signaal dat de regering toe werkt naar het stopzetten van de terugbetaling van de leningen.'' De analist van Capital Concorde meent evenwel dat een voor morgen geplande bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Oekraïense regering, het IMF en de particuliere geldschieters nog uitkomst kan bieden.

Bron: Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: