woensdag 17 juni 2015

Veel kiezers vertrouwen nog op Porosjenko

Zouden er nu presidentsverkiezingen zijn, dan kan zittend president Petro Porosjenko rekenen op de steun van een kwart van de kiezers. Daarmee ligt zijn aanhang altijd nog 2,5 maal hoger dan die van Joelia Timosjenko, want die komt in een opiniepeiling van het bureau Rating uit op 10 procent van de stemmen. Partijleider Andrei Sadovi van Zelfredzaamheid, burgemeester van Lviv, komt met 7 procent op de derde plaats.

Het invloedrijke parlementslid Anatoli Hritsjenko en fractievoorzitter Joeri Bojko van het Oppositieblok volgen met allebei 6 procent, terwijl Oleh Liasjko van de Radicale Partij 5 procent krijgt toebedeeld. Dmitro Jarosh van de ultra-nationalistische Rechtse Sektor komt in de peiling uit op 4 procent. Slechts 2 procent kiest voor Oleh Tiahnibok (Svoboda) of premier Arseni Jatsenjoek (Volksfront).

Bij vervroegde parlementsverkiezingen gaat de overwinning naar het Blok-Porosjenko met 16 procent. Voor Zelfredzaamheid, het Oppositieblok en de Moederlandpartij van Timosjenko kiest telkens 10 procent van de ondervraagden. De Radicale Partij en de Burgerbeweging staan beide op 6 procent, terwijl 5 procent voor de Rechtse Sektor kiest en 4 procent voor de nationalisten van Svoboda. Het Volksfront en de Communistische Partij hebben met 3 procent even veel aanhangers.

In het westen van het land gaat de voorkeur uit naar Zelfredzaamheid, terwijl het Blok-Porosjenko in het midden van het land de meeste aanhangers heeft. In het zuiden gaat de ene helft van de ondervraagden niet stemmen, terwijl de andere helft kiest voor het Oppositieblok - de opvolger van Janoekovitsj' Partij van de Regio's. Slechts 28 procent van alle ondervraagden geeft aan nu al zeker te weten dat ze bij verkiezingen daadwerkelijk gaat stemmen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: