dinsdag 16 juni 2015

'Legerplan voor een Russische invasie ontdekt'

Leden van de Mirotvoretsgroep hebben informatie van de Russische generale staf in handen gekregen waaruit zou blijken dat er plannen zijn gemaakt voor een invasie van de oostkant van Oekraïne. Het zou gaan om een verslag van een bijeenkomst van het Westelijke Militaire District op 8 en 9 april in St. Petersburg. Dat schrijft parlementslid Anton Herastsjenko op zijn Facebookpagina.

In vijftien dagen tijd zou het Russische leger zich meester moeten maken van het oosten van het buurland, voor zover dat nog niet in handen is van de pro-Russische separatisten. Volgens het plan zouden troepen met de verzamelnaam Sever (Noord) eerst de provincies Charkiv en Donetsk binnen moeten vallen en dan doorstoten naar Poltava, Kiev en Tsjernihiv. ''Zoals eerder moet ook dit gebeuren onder de vlag van de rebellen'', aldus Herastsjenko.

Een soortgelijk plan is gemaakt door de leiding van het Zuidelijke Militaire District. Dit plan voorziet in het binnenvallen van Zaporizja en Melitopol door Berdjansk en Marioepol om zo een landroute vanuit Rusland naar de Krim te realiseren.

Volgens Herastsjenko wist de Mirovetsgroep deze informatie eind april in handen te krijgen en werden meteen de autoriteiten er van op de hoogte gesteld. Ook buitenlandse regeringen en organisaties zouden geïnformeerd zijn. Heraststjenko meent dat de informatie doorslaggevend is geweest bij het Amerikaanse besluit om zware wapens naar onder meer Polen en de Baltische Staten te sturen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: