donderdag 25 juni 2015

Goldman Sachs: bankroet Oekraïne dreigt in juli

Als Oekraïne niet snel tot een akkoord komt met een aantal schuldeisers dan dreigt het land komende maand failliet te gaan. Met deze waarschuwing komt de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs vandaag. Er wordt al wekenlang geprobeerd de schuldeisers, samen goed voor een schuld van 19 miljard dollar, te bewegen om 40 procent van die schuld af te schrijven.

''Op 24 juli moet de rente worden betaald over 2,6 miljard dollar. Als geen overeenstemming wordt bereikt met de schuldeisers dan kan Oekraïne niet aan de verplichtingen voldoen en is het land bankroet'', aldus analist Andrew Matheny van Goldman Sachs. Hij verwacht ook niet dat de schuldeisers akkoord gaan met het voorstel van de Oekraïense regering om in de komende vier jaar in totaal 16 miljard dollar van de schuld en de daarover verschuldigde rente te laten vervallen.

Matheny constateert dat alleen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nog uitkomst kan bieden. Algemeen directeur Christine Lagarde heeft al aangegeven dat het IMF Oekraïne blijft helpen, ook al wordt geen overeenstemming bereikt met de schuldeisers. Komende week wordt in Washington overlegd door vertegenwoordigers van de schuldeisers, het IMF en de Oekraïense regering over een mogelijke oplossing. De staatsschuld van Oekraïne bedraagt inmiddels 100 procent van het bruto nationaal product. Eerder ging het IMF nog uit van 94 procent.

Bron: Bloomberg

Geen opmerkingen: