donderdag 18 juni 2015

'Arrestatie soldaten Tornado is slechts dekmantel'

Commandant Roeslan Onitsjenko van het vrijwilligersbataljon Tornado en zeven van zijn mannen zijn gisteren gearresteerd op verdenking van het plegen van verkrachtingen en martelingen. Zelf zeggen zij dat het om een conflict gaat met hun superieur Anatoli Naumenko, de regionale politiechef in Loehansk. Het vrijwilligersbataljon ressorteert onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Plaatsvervangend commandant Mikola Tsoekoer van Tornado, zelf niet gearresteerd, zegt dat het in werkelijkheid gaat om het toedekken van grootschalige smokkel van gietijzer vanuit het door de separatisten bezette gebied. Door de mannen van het vrijwilligersbataljon te arreteren, wordt de aandacht afgeleid, vooral ook omdat het bataljon voor een deel bestaat uit ex-gevangenen uit de provincies Donetsk en Loehansk.

De politie in Loehansk weigert commentaar te geven op de beschuldiging van Tsoekoer, het Openbaar Ministerie was niet direct beschikbaar voor een reactie.

De commandant van het Tornadobataljon werd gearresteerd in Dnipropetrovsk door Sokil, een arrestatieteam van de politie. Zes soldaten werden in de provincie Loehansk opgepakt door militaire aanklagers, terwijl de zevende door de staatsveiligheidsdienst SBU in Lviv werd opgespoord.

''Sommigen werden met de meest ernstige aanklachten geconfronteerd, maar zonder bewijzen. Dit gaat alleen maar om treinen vol gesmokkelde spullen'', meent plaatsvervangend commandant Tsoekoer, die wordt bijgevallen door soldaat Serhei Batjasjov. Commandant Onitsjenko zit momenteel vast in een huis van bewaring in Charkiv.

Er zouden plannen zijn om het basiskamp van Tornado te bestormen. De autoriteiten zouden volgens Batjasjov daarbij de hulp hebben ingeroepen van soldaten van de Rechtse Sektor.

Soldaten van het Tornadobataljon zouden een trein met twintig wagons vol gesmokkelde ijzererts met een waarde van zo'n 700.000 euro tegen hebben gehouden die vanuit de stad Altsjevsk naar Dnipropetrovsk onderweg was. Het conflict tussen Tornado en politiechef Naumenko kwam op 29 mei naar buiten toen bataljonscommandant Tsoekoer in het tv-programma Shuster Live Naumenko beschuldigde van samenspanning met de pro-Russische separatisten.

Niet alleen ijzererts, maar ook kolen zou gesmokkeld worden. Smokkelaars verdienen 10 miljoen hrivna netto (400.000 euro) per kolentrein, aldus Tsoekoer. De volgende dag brandde het huis van Tsoekoer af in het door de separatisten bezette Perevalsk.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: