maandag 15 juni 2015

Video: boze inwoners Donetsk demonstreren

De Russische krant Novaja Gazeta bericht over een anti-oorlogsdemonstratie vandaag bij het kantoor van premier Aleksandr Zachartsjenko waaraan naar schatting 500 inwoners van de stad Donetsk deelnemen. Het protest begon vanmorgen, maar verliep halverwege de middag. Slechts een handvol demonstranten bleef toen nog over.

De demonstranten willen dat er een einde aan de oorlog in het oosten van het land komt, dat de rebellen vertrekken en dat zij weer fatsoenlijk onderdak krijgen. De meesten van hen zouden afkomstig zijn uit de woonwijken die geregeld onder artillerievuur liggen. Sommige demonstranten beschuldigden de rebellen er van dat zij vanuit hun woonwijk op het Oekraiense leger schieten, daarmee een tegenreactie uitlokkend, met alle gevaren van dien voor de bewoners.

Zachartsjenko ging met de demonstranten in gesprek, waarbij hij ze uitlegde dat het oorlogsgeweld voorlopig niet stopt en dat zijn zelfbenoemde regering werkt aan het op vaste tijden uitkeren van de pensioenen aan oudere inwoners van het door de separatisten bezette gebied.

Het werd een felle discussie, waarbij de met krukken lopende Zachartsjenko op enig moment vroeg om hem te laten gaan omdat hij het vanwege zijn eerder opgelopen verwondingen niet langer vol kon houden.

Volgens Novaja Gazeta was het de eerste grote anti-oorlogsdemonstratie in de bezette gebieden van de Donbas.


Bronnen: Ukraine Today, YouTube, Unian

Geen opmerkingen: