zaterdag 20 juni 2015

'Ondernemers betaalden campagne Jatsenjoek'

De verkiezingscampagne van premier Arseni Jatsenjoek en zijn Volksfront is vorig jaar mede betaald door de zakenman Oleksandr Onitsjenko, die tot aan de machtswisseling van februari 2014 een invloedrijk lid was van de Partij van de Regio's van de verdreven president Viktor Janoekovitsj. Onitsjenko heeft dit toegegeven tegenover een verslaggever van de Oekrajinska Pravda.

Jatsenjoek was de leider van het Volksfront dat zich aansloot bij de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko. In de twee jaar dat deze voormalige premier gevangen zat, nam Jatsenjoek de rol van partijleider op zich. Toen Timosjenko vrij kwam en de leiding van de Moederlandpartij weer op zich nam, vertrok Jatsenjoek enkele maanden voor de parlementsverkiezingen. Hij wilde zijn Volksfront nieuw leven inblazen en zocht de hulp van kapitaalkrachtige ondernemers als Onitsjenko.

Jatsenjoek's verkiezingscampagne had succes, want het Volksfront behaalde 22,14 procent van de stemmen en kreeg 82 parlementsleden. Toch is Onitsjenko teleurgesteld. ''In de peilingen scoort hij nu nog maar tussen de 2 en 3 procent.''

Onitsjenko kwam zelf via zijn district in het parlement en richtte na de verkiezingen de partij Volja Narodoe (Wil van het Volk) op.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: