zaterdag 20 juni 2015

Kritiek OVSE op onderdrukken media Krimtataren

De OVSE-verantwoordelijke voor de vrijheid van de media, Dunja Mijatović, heeft kritiek geuit op de beperking van de vrijheid van meningsuiting op de in maart vorig jaar door Rusland geannexeerde Krim. Zij spreekt van 'een verontrustende druk op onafhankelijke en kritische geluiden op het schiereiland, die gepaard gaat met bedreigingen, aanvallen en invallen bij mediabedrijven, journalisten en bloggers'.

Met name neemt Dunja Mijatović het op voor de media van de Krimtataren, zoals de tv-zenders ATR en Lale, de radiozenders Mejdan en Lider, het nieuwsagentschap QHA, en de krant Avdet. Ze zijn allemaal gedwongen hun activiteiten te staken, aangezien de Russische autoriteiten weigeren om ze een (verplichte) officiële registratie te geven.

Mijatović heeft haar kritiek inmiddels overgebracht aan de Russische regering in een brief die ze heeft gestuurd naar onderminister Aleksei Mesjkov van Buitenlandse Zaken. Een reactie is er al. Niet van het ministerie, maar van de permanente Russische afgevaardigde bij de OVSE, Andrei Kelin. Die ontkent niet, maar wijst op de nieuwe media die zijn opgezet. Volgens Kelin is er ''inmiddels veel geld beschikbaar voor nieuwe televisie- en radiozenders om de Krimtataren van informatie te voorzien''.

Het van de Krim verbannen ATR heeft donderdag na twee maanden de uitzendingen kunnen hervatten vanuit Kiev. Er wordt via de satelliet uitgezonden. De enige tv-zender van de Krimtataren werkt nu samen met het telecommunicatiebedrijf De Zwarte Zee, Zwarte Zee Nieuws, Sobitia Krima en het nieuwsagentschap Qırım Haber Agentlici/Ajansı.

Volgens eigenaar Lenoer Isljamov van ART is een deel van het team van de tv-zender naar Kiev verhuisd. Hij wil echter niet zeggen hoeveel journalisten nu werkzaam zijn in de Oekraïense hoofdstad, uit vrees voor represailles tegen de achterblijvers op de Krim. Refat Tsjoebarov, de leider van de Mejlis, het parlement van de Krimtataren constateert dat ATR voor de Krimtataren méér is dan alleen een tv-zender. ''ATR verbindt ons, het is onze virtuele Maidan''.

Bronnen: Ukrinform, Kiev Post

Geen opmerkingen: