maandag 1 juni 2015

IMF verlaagt economische verwachting Oekraïne

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de economische verwachting voor Oekraïne in 2015 opnieuw naar beneden bijgesteld. Uitgangspunt is nu een daling van 9 procent tegen eerder 5,5 procent. De inflatie wordt dit jaar geschat op 46 procent. Toch is het IMF tevreden. De regering is goed op weg met de economische hervormingen.

''De afspraken worden nagekomen, al is het soms met enige vertraging'', verklaart Nikolai Gueorguiev, de vertegenwoordiger van het IMF in Oekraïne. Hij omschrijft de omstandigheden waaronder de regering moet werken als ''extreem moeilijk'', voor een goed deel veroorzaakt door het alsmaar voortdurende conflict in het oosten van het land dat de economie zwaar belast.

De torenhoge inflatie is vooral veroorzaakt door de plotselinge waardedaling van de hrivna in februari, maar zeker ook door de forse verhoging van de energieprijzen, een voorwaarde van het IMF voor het blijven verlenen van financiële steun aan Oekraïne.

De nationale bank ging het IMF al voor met een voorspelling van de economische neergang met 9 procent. De inflatie komt volgens de NBU aan het einde van dit jaar uit op 45 procent.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: