maandag 4 februari 2013

Zweedse minister: 'Janoekovitsj loopt achteruit'

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj beweegt zich niet naar het Westen en evenmin naar het Oosten. "Hij beweegt achteruit", aldus de Zweedse minister Karl Bildt. In een interview met de Ukrajinksa Pradva constateert de minister van Buitenlandse Zaken dat Janoekovitsj met zowel de Europese Unie als Rusland problemen heeft. "Is hij daar op uit geweest, of heeft hij het spel verkeerd gespeeld. Volgens mij het laatste."

Bildt vindt dat Janoekovitsj meer oog moet hebben voor wat de Oekraïense economie goed doet. "Het gaat slecht met de economie, de situatie is zelfs kritiek. Op lange termijn is Oekraïne aanzienlijk beter af als het met de EU in zee gaat. Maar ik weet niet of Janoekovitsj zich dat wel realiseert."

De Zweedse minister laat zich in het interview ook uit over de nieuwste beschuldigingen aan het adres van oud-premier Joelia Timosjenko. "Na haar eerste, duidelijk politiek gemotiveerde veroordeling wordt ze nu weer verdacht van de moord op Jevhen Sherban. Ook deze kwestie lijkt door politieke motieven ingegeven", aldus Bild.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: