dinsdag 5 februari 2013

Fule: 'Geen schot in afspraken over visumplicht'

Eurocommissaris Stefan Fule heeft dinsdag een streep gehaald door de verwachting van de Oekraïense autoriteiten dat ze snel een versoepeling van de visavoorschriften en liever nog een afschaffing van de visumplicht voor de EU kunnen krijgen. Fule, binnen de Europese Commissie belast met 'nabuurzaken', liet weten dat het Oekraine's eigen schuld is. ''Helaas missen nog altijd enkele aanpassingen van de Oekraïense wetgeving'', aldus Fule die op het punt staat Kiev te bezoeken.

Volgens de Eurocommissaris zijn er duidelijke afspraken gemaakt. ''Het tempo waarin de veranderingen plaats hebben wordt niet bepaald door bureaucraten in Brussel, maar door de politieke wil en vastberadenheid van de Oekraïense politici'', aldus Fule. Hij sprak de hoop uit dat de autoriteiten in Kiev haast maken met het voldoen aan de voorwaarden vanuit de EU. ''Wij gaan er op onze beurt ook alles aan doen, al ligt de uiteindelijke bevoegdheid voor het afschaffen van de visumplicht bij onze lidstaten.''

Van Oekraïense zijde wordt al enige tijd met stellige zekerheid verkondigd dat de Europese Unie in februari, uiterlijk maart de visumplicht versoepelt. De nu door Eurocommissaris Fule gedane uitspraak staat daar echter haaks op.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: