donderdag 7 februari 2013

EU-commissaris: 'Haast maken, anders is het te laat'

De Europese Unie wil dat Oekraïne haast maakt met het vrijlaten van oud-premier Joelia Timosjenko en andere politici van de oppositie en afziet van toetreding tot de Russische douane-unie. "De deur staat open voor Oekraïne, maar niet lang meer'', liet Eurocommissaris Stefan Fule donderdag weten tijdens zijn bezoek aan Kiev.

Volgens Fule zet Oekraïne het vrijhandelsakkoord met de EU op het spel door te aarzelen. Zeker waar het de selectieve justitie betreft - de veroordeling van Timosjenko wordt binnen Europa algemeen als politiek gemotiveerd gezien. "Nadat Oekraïne ons in de afgelopen tijd meerdere keren heeft teleurgesteld, is het tijd dat de regering laat zien dat zij van Oekraïne een moderne Europese staat wil maken'', zei Fule met een verwijzing naar onder meer de parlementsverkiezingen van eind oktober waarbij het tellen van de stemmen verre van vlekkeloos verliep.

Over de douane-unie was Fule duidelijk: ''Als Oekraïne besluit zich bij de douane-unie te voegen, dan wordt daarmee alles teniet gedaan waar in de afgelopen jaren aan is gewerkt. Het vrijhandelsverdrag met de EU verdraagt zich niet met de douane-unie, Oekraïne is dan niet in staat te voldoen aan bijvoorbeeld de Europese richtlijnen voor voedselkwaliteit."

De Eurocommissaris voor Nabuurzaken was in Kiev om de conferentie van de EU en Oekraïne op maandag 25 februari voor te bereiden. De kritische opmerkingen van Fule lijken de toon te hebben gezet voor deze bijeenkomst.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: