vrijdag 8 februari 2013

Oedar wil ook in het weekeinde parlement bezetten

Voor de vierde dag op rij heeft het parlement niet kunnen vergaderen. De oppositiepartijen, in het bijzonder Oedar, verhinderen dat. Parlementsleden van Oedar willen ook in het weekeinde in het gebouw blijven, ook 's nachts, om te voorkomen dat anderen zich daar nestelen en er voor zorgen dat het parlement op maandag wel weer op gang komt. De oppositie wil echter niet eerder besluiten nemen dan nadat het 'pianostemmen', het voor afwezige parlementariërs stemmen, onmogelijk is geworden.

Alle fractievoorzitters komen maandagmorgen om 10.00 uur bijeen om een uitweg te vinden uit de impasse rond het persoonlijk stemmen. Dat heeft fractievoorzitter Oleh Tianibok van Svoboda vrijdagmiddag laten weten. Of er dan een oplossing wordt gevonden, is maar de vraag. "Er zit geen enkele beweging in de standpunten van beide kanten", aldus Tianibok.

De oppositie wil het Rada-3 systeem invoeren, waarbij parlementsleden met een vingerafdruk te kennen geven dat zij aanwezig zijn. Dit systeem werd jaren geleden al aangelegd toen de huidige fractievoorzitter van de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie Arseni Jatsenjoek parlementsvoorzitter was. Jatsenjoek gaf vrijdag te kennen dat hij door de Partij van de Regio's en de Communistische Partij werd weggestemd voordat het vingerafdrukken-systeem door hem kon worden ingevoerd.

Als er geen oplossing wordt gevonden, dan wil fractievoorzitter Volodimir Olinik van de Partij van de Regio's dinsdag 19 februari voor een doorbraak zorgen. Hij wil dan samen met zijn collega's 's ochtends in alle vroegte naar het parlementsgebouw om daar het presidium te bezetten, voordat de oppositie daartoe kans krijgt. De Partij van de Regio's vindt het Rada-3 systeem niet de juiste oplossing.

Volgens Olinik heeft de oppositie er nu eigenlijk al wel genoeg van om het vergaderen onmogelijk te maken. Hij verwacht dan ook niet dat het tot nieuwe vechtpartijen komt als de Partij van de Regio's ingrijpt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: