maandag 4 februari 2013

Ambassadeur praat voor z'n beurt over gasakkoord

De Russische ambassadeur Michail Zoerabov vertelde vrijdag aan journalisten dat Moskou en Kiev een oplossing gevonden zouden hebben voor het al jaren slepende gasconflict tussen beide landen, zonder dat Oekraïne gedwongen deel zou moeten uitmaken van de Russische douane-unie. Zoerabov voegde er aan toe dat vertegenwoordigers van energiebedrijf Naftogaz en het ministerie van Energie en Kolen deze week naar Moskou gaan voor de verdere uitwerking van het akkoord.

De uitlatingen van de ambassadeur werden maandag niet gestaafd door de Russische regering. Woordvoerder Dmitri Peskov van president Vladimir Poetin gaf te kennen ''dat wij het bestaan van zo'n akkoord momenteel niet kunnen bevestigen''.

De Oekraïense premier Mikola Azarov zei maandag tegen de Amerikaanse gezant voor internationale energiezaken Carlos Pascual dat de regering blijft vasthouden aan verlaging van de Russische aardgasprijs. "We blijven doorgaan met onderhandelen en wij willen graag dat Rusland deelneemt aan de modernisering van ons gastransportsysteem.'' Azarov gaf echter ook aan dat met Turkije wordt onderhandeld over de doortocht van tankers met vloeibaar aardgas naar de Zwarte Zee.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: