zaterdag 23 februari 2013

'Afwezige parlementsleden hun zetel afnemen'

Parlementsleden die zich niet in parlement vertonen, kunnen gedwongen worden hun zetel op te geven. Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de Partij van de Regio's heeft aangekondigd dat hij een wetsvoorstel van deze strekking wil indienen. "Parlementsleden hebben dezelfde verplichting als iedere andere Oekraïner, zij moeten het werk doen voor waarvoor zij gekozen zijn. En als een parlementslid het zonder goede reden laat afweten, dan moet hij zijn zetel maar opgeven", aldus Jefremov.

Hij is zich er van bewust dat tegenstanders van deze opstelling vinden dat daarmee de Grondwet geweld aan wordt gedaan. Jefremov vindt het evenwel zo belangrijk dat parlementsleden het niet zomaar laten afweten omdat zij vinden dat ze elders belangrijker werk te doen hebben, dat van hem de Grondwet dan maar moet worden aangepast.

De regerende Partij van de Regio's en de oppositie werden het vrijdag eens over aanpassing van het reglement van het parlement, in die zin dat alleen aanwezige parlementsleden aan de stemmingen deel kunnen nemen.

Juist de Partij van de Regio's bezondigde zich jarenlang aan een praktijk, die ook wel 'pianostemmen' werd genoemd: parlementsleden die langs de stemkastjes rennen van afwezige collega's. Parlementsleden van de Partij van de Regio's lieten het door deze praktijk veelvuldig afweten. Gaan zij daar mee door, dan wordt dus het partijbelang geschaad.

Voortaan worden voorstellen aangenomen met een meerderheid van de aanwezige parlementariërs. De namen van de afwezigen worden aan het begin van de vergaderingen voorgelezen door de parlementsvoorzitter.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: