maandag 18 februari 2013

Jatsenjoek wil Klitsjko als burgemeester van Kiev

Vitali Klitsjko is de enige serieuze kandidaat van de oppositie voor het burgemeesterschap van de hoofdstad Kiev. "Als hij zich kandidaat stelt, dan steunen wij hem onvoorwaardelijk", heeft fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie maandag laten weten. "We gaan er vanuit dat hij de meeste kans maakt", aldus Jatsenjoek die er aan toevoegde dat er geen voorwaarden voor deze steun aan Klitsjko worden gesteld.

Klitsjko zelf reageerde verrast op de verklaring van Jatsenjoek. "We hebben het er niet over gehad of ik mij kandidaat stel voor het burgemeesterschap. Dat hebben zij dus al voor mij besloten", aldus de partijleider van Oedar, sinds kort ook fractievoorzitter in het Oekraïense parlement.

Volgens Klitsjko, die al eens een vergeefse gooi naar het burgemeesterschap van Kiev deed, moet eerst nog worden vastgesteld wanneer de burgemeestersverkiezing plaats heeft. Daarover wordt al zeker een jaar gesteggeld. Vervolgens moeten alle oppositiepartijen de koppen bij elkaar steken en een gezamenlijke kandidaat aanwijzen. ''Alleen dan maken we kans deze belangrijke post te pakken'', aldus Klitsjko.

Jatsenjoek's verklaring van maandag kan op twee manieren worden uitgelegd. Dat de oppositie inderdaad alleen met Klitsjko kans maakt op het burgemeesterschap van de hoofdstad. Of dat, door Klitsjko burgemeester van Kiev te maken, er voor Jatsenjoek een belangrijke concurrent bij de presidentsverkiezingen van 2015 van het toneel verdwijnt. De reactie van Klitsjko doet vermoeden dat die van het laatste uit gaat.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: