maandag 25 februari 2013

EU geeft Janoekovitsj ultimatum tot mei

De leiders van de Europese Unie hebben de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj tot mei gegeven om aan te tonen dat zijn regering bereid is tot politieke hervormingen. Ook moet hij een keus maken tussen de EU of Rusland, is hem maandag te verstaan gegeven tijdens het jaarlijkse overleg in Brussel. Dat heeft de Europese president Herman van Rompuy na afloop verklaard.

De EU is bereid in november het vrijhandelsakkoord met Oekraïne te ondertekenen, maar dan moet moet wel zijn voldaan aan de Europese eisen met betrekking tot de mensenrechten en de politiek gemotiveerde veroordelingen van de oud-ministers Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie zei dat het president Viktor Janoekovitsj nog maar weer eens duidelijk is uitgelegd dat hij moet kiezen, want het vrijhandelsverdrag valt niet te combineren met het lidmaatschap van Rusland's douane-unie. Hij bood echter wel een uitweg: ''Ik geloof echter wel dat er nog een mouw aan valt te passen.'' Janoekovitsj op zijn beurt gaf te kennen dat hij zoekt naar een samenwerkingsvorm met de douane-unie die ook voor de EU-landen acceptabel is.

De Europese Unie zegde Oekraïne maandag 610 miljoen euro toe aan macro-economische hulp, maar wel op voorwaarde dat de regering tegemoet komt aan de eisen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook stelt.

Het IMF wil economische hervormingen, maar ook dat de overheidssubsidie op aardgas van 50 procent van de werkelijke kosten voor de huishoudens wordt geschrapt. Janoekovitsj gaf afgelopen vrijdag tijdens een televisieoptreden nog te kennen dat over dat laatste niet te praten valt, maar tegelijkertijd drukt de gassubsidie zwaar op de begroting van zijn regering.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: