vrijdag 15 februari 2013

Einde politieke crisis nog altijd niet in zicht

De partijen in het Oekraïense parlement zijn het ook vrijdag niet eens kunnen worden over hervatting van de vergaderingen. Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak probeerde ze over te halen om in ieder geval een uitspraak te doen over de toenadering van Oekraïne tot de Europese Unie. Maar tevergeefs, aldus fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de regerende Partij van de Regio's tijdens een persconferentie na afloop van het beraad.

Volgens Jefremov wil de oppositie maar een ding: er moet voortaan in persoon gestemd worden door de parlementsleden en de Partij van de Regio's moet dat garanderen. Dat dit niet gebeurt, heeft er volgens Jefremov mee te maken dat het voorstel van de oppositie - aanwezig melden middels een vingerafdruk - niet waterdicht is.

Ook de aanvoerders van de oppositie, Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij, Vitali Klitsjko van Oedar en parlementslid Roeslan Kosjoelinksi van Svoboda, gaven vrijdag een persconferentie. Zij gaven aan dat de Partij van de Regio's niet aan hun eisen tegemoet wil komen en dat zij daarom blijven verhinderen dat het parlement bijeen komt.

Inmiddels heeft het parlement tien dagen niet kunnen vergaderen. Na dertig dagen kan president Viktor Janoekovitsj besluiten het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: