dinsdag 5 februari 2013

Transnistrië en Moldavië samen naar Lviv

Het conflict tussen Transnistrië en Moldavië wordt nog deze maand op hoog niveau besproken tijdens een tweedaagse conferentie in Lviv. Volgens de Oekraïense minister Leonid Kozhara van Buitenlandse Zaken komen de Moldavische premier Vlad Filat en de Transnitrische leider Jevgeni Sjevtsjoek maandag 18 en dinsdag 19 februari naar de West-Oekraïense stad.

De poging om het in 2004 ontstane conflict te beslechten, wordt ondernomen in een 5+2 format. Dat wil zeggen dat Rusland, Oekraïne en de Europese veiligheidsorganisatie OSVE als bemiddelaars optreden, terwijl de Europese Unie en de Verenigde Staten waarnemers zijn.

Oekraïne is sinds januari voorzitter van de OVSE en ziet het oplossen van het conflict tussen Transnistrië en Moldavië als een prioriteit. Volgens minister Kozhara moeten beide landen er van worden overtuigd dat het noodzakelijk is om de positie van Transnistrië te bepalen ten opzichte van Moldavie. "Als ons dat lukt, dan hebben we een flinke stap richting een oplossing gezet." Kozhara sprak als voorzitter van de OVSE afgelopen maand met de leiders van beide landen in Chisinau en Tiraspol.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: