woensdag 6 februari 2013

Hongarije helpt bij invoeren Hongaars op scholen

Hongarije heeft aangeboden te helpen bij de invoering van het Hongaars als leervak op de scholen in Transkarpatië, het gebied dat direct aan Hongarije grenst. Dat heeft ambassadeur Mihály Bayer laten weten. Ook moet er meer samenwerking tussen Oekraïense en Hongaarse scholen en universiteiten komen. ''Wij streven naar een nieuw programma voor het wederzijds erkennen van diploma's en opleidingen. Het huidige programma is achterhaald door veranderingen in het hoger onderwijs in beide landen'', aldus Bayer.

In een persoonlijk onderhoud met de Oekraïense onderwijsminister Dmitri Tabachnik heeft Bayer voorgesteld om vanaf september het Hongaars als tweede officiële taal te hanteren binnen de scholen in Transkarpatië. Dat is mogelijk dankzij de (nog altijd omstreden) taalwet waarbij een taal een officiële status kan krijgen als die in een bepaalde stad of regio door tenminste 10 procent van de bevolking in de dagelijkse omgang wordt gebruikt.

De wet werd ingesteld om het Russisch in een groot deel van Oekraïne een officiële status te geven, maar inmiddels hebben ook diverse etnische minderheden de kans aangegeven om hun taal te 'promoveren'.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: